Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Ovnsbakt hel ørret (5-6 pers)

Friday Jul 24, 2009

Ovnsbakt ørret er godt, billig og sunt. Hva mer kan man ønske?

Man trenger skarp kniv og egen fisketang

Man trenger skarp kniv og egen fisketang

Fisken
For en middag til 5-6 personer trenger man en ørret som veier ca 2.5 kg. Man kan kjøpe den fersk eller frossen. De frosne må man uten unntak rense selv, men det er ikke så vanskelig. Er man dreven renser man en fisk for innvoller og bein på mindre enn fem minutter. Sett den frosne fisken i kjøleskapet kvelden før og legg den på bordet om morgenen. Det er bare en fordel om den holder romtemperatur når den skal renses. Skjær en åpning i buken fra gattet og helt frem til gjellene. Ikke skjær for dypt for å unngå å ødelegge innvollene. Da blir det mye søl. Ta ut innvollene og skrap ut blodranden som ligger innerst mot beinsøylen. Ta vekk gjellene om du skal koke fisken med hodet. Tilslutt skjærer man ut beinsøylen og sidebeinene. Det er ofte en fordel å bruke tangen til dette. Skyll fisken godt underveis. Behold finnene helt til slutt. Da har man litt mer å holde fisken med. Finnene klippes av med egnet saks.

Fyll
5-6 champignon i tynne skiver
0.5 renset stor sitron i tynne skiver
1 purre eventuelt 3 strenger vårløk i biter
En pakke dill
Fersk timian
1 dl hvitvin
salt og pepper

Legg den rensede fisken på aluminiumspapir i en langpanne. Gni inn salt og pepper både på utsiden og inni fisken. Fordel så sopp, sitron og purre/vårløk inne i fisken. Kutt opp dill og timian (så mye du kan) og fordel inne i fisken. Fest et steketermometer i den tykkeste delen av fisken og pakk fisken godt inn med aluminiumspapir slik at væske ikke renner ut og damp ikke slipper ut. Før den pakkes helt igjen helles hvitvinen på.

Legg så mye som mulig inni

Legg så mye som mulig inni

Sett i midt i stekeovn på 150 grader og senk så temperaturen til 125 grader. Fisken er ferdig når temperarturen når 52-53 grader. Jeg pleier å la den stå til temperaturen når 55 grader. Tiden det tar avhenger ganske mye av utgangstemperaturen, men regn med iallefall to timer for en stor fisk.

Server med kokte poteter, agurksalat og kanskje tzatziki.

Eventuelle rester egner seg f.eks. ypperlig i en pastasalat.

Comments are closed.