Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Svenske kjøttboller (ca 30 stk)

Thursday Jul 2, 2009

Det finnes vel ikke en mer kjent svensk matrett enn denne. Oppskriften stammer fra den svenske kokken og matpersonligheten Tore Wretman.

Snadder fra Sverige

Snadder fra Sverige

200 g oksekjøtt
100 g kalvekjøtt
100 g svinekjøtt
1 finhakket løk
1 dl revet ferskt hvitt brød. Bare innhold, ikke skalken
2 dl kremfløte
1 egg
salt og hvitt pepper
smør og nøytral olje til steking

Okse, kalv og svin

Okse, kalv og svin

Riv opp brødet med et rivjern og bland med fløten. La massen trekke en stund. Stek løken lett i smør og olje til den blir blank. Kvern alt kjøtt to ganger og bland det godt sammen med brødmassen, den stekte løken og egget. Ha i en 0.5 ts salt eller litt mer og hvitt pepper og bland videre til farsen blir fast og god å jobbe med. Saltet gjør dette mulig. Smak eventuelt til ved å steke en testkjøttbolle.

Mye smør og ikke for høy varme

Mye smør og ikke for høy varme

Form farsen til kjøttboller som er litt mindre enn en bordtennisball. Stek i mye smør. Det er viktig for å fordele varmen godt. Ikke ha for høy varme. Da er det lett å steke dem svarte. Ha bollene i en kjele etterhvert som de blir ferdige. Jeg steker normalt i tre omganger.

Etter at bollene er ferdigstekt pleier jeg å lage saus ved å ha ca 2 ss hvetemel i stekepannen sammen med ca 1 dl kremfløte (resten av en vanlig kartong kremfløte) og passende mengde vann. Rør først ut melet i det stekte smøret og spe deretter med fløte og vann. Smak til med salt og pepper. Man kan også ha i litt sukkerkulør for å gjøre sausen enda mørkere.

Servér sammen med agurksalat og kokte poteter (helst nypoteter).

Kjøttbollene kan utmerket fryses.

Comments are closed.