Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Leverpostei med hvit saus

Wednesday Dec 16, 2015

Dette er en variant med hvit saus. Gir en veldig god smak

Passende porsjonsbeger

Passende porsjonsbeger

500 g svinelever
300 g spekk (svinefett)
2 egg. Jeg bruker størrelse L (large)
1 liten løk
8 ansjosfileter
200 g hvetemel
1 liter melk. Jeg bruker helmelk (*)
1.5 ss salt
1 ss pepper. Jeg knuser pepperkorn i en morter
1 ts malt nellik
0.5 ts malt allehånde

* Har man litt fløte kan det erstatte noe av melken (maksimalt 50% av melken).

Kvern lever og spekk. Jeg rasper opp løken, men om man skjærer den opp i små biter bør den også følge med i kvernen. Jeg moser ansjosen eller kutter den opp i en kjøkkenmaskin. Bland så alt sammen og ha i eggene og bland på nytt. Lag en hvit saus av melet og melken. Det vil bli en veldig tykk røre. Rør godt hele tiden. Ha i salt, pepper og resten av krydderet og bland godt før røren rekker å bli veldig tykk. La den putre under omrøring i ett par minutter slik man alltid gjør med hvit saus. Bland så sausen med leverrøren.

Bruk 140 g røre i hver form

Bruk 140 g røre i hver form

Man kan steke i brødform slik som beskrevet her, men jeg synes det ofte er greit å bruke små porsjonsformer. Det gjør det enklere å fryse posteien. Man kan bruke muffinsformer av aluminium fra Biltema (artikkel: 85-9063) med en diameter på 8.5 cm og høyde 4 cm. Med disse får man 140 g postei i hver form. Man trenger ca 14 former.

Stek i vannbad. Med formene over skal de stekes i vannbad midt i ovnen på 200 grader i 70 minutter. For andre former bør man prøve seg litt fram. De siste 30 minuttene har jeg stekepapir over for å hindre at skorpen blir for tykk. Når de er ferdige er innholdet fortsatt ganske løst. Etter at de har kjølt seg litt ned settes de derfor i kjøleskap til dagen etter. Dette vil gi posteien en fin fast form.

Ferdig stekt

Ferdig stekt

Formene kan utmerket fryses.

Comments are closed.