Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Leverpostei (ca en kilo)

Monday Jan 4, 2010

Leverpostei trenger ikke være den gule runde i butikken. Den er grei, men leverpostei er noe alle kan lage selv også. Leverposteien kan fryses, så det er bare å lage mye på en gang.

Ferdig leverpostei

Ferdig leverpostei

500 g svine- eller storfelever. Jeg foretrekker svinelever
250 g spekk
1 liten løk
1 dl hvetemel
4 ansjosfileter
2 egg (størrelse L)
1 dl krem- eller matfløte
1 dl silt kraft. Eller erstatt med fløte.
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts nellik
1 ts allehånde
1 ts ingefær

Lever og spekk må kvernes eller iallfall deles fint opp. Jeg pleier å kverne spekk og kutte opp leveren med kjøkkenmaskin med roterende kniv. Leveren blir mer eller mindre en tykk suppe etter denne behandlingen.

Ha så alt sammen fra oppskriften, unntatt kraft og fløte, i bollen til en kjøkkenmaskin og kjør alt sammen noen sekunder på full hastighet. Redusér deretter hastigheten og spe på med væskene. Kjør maskinen til ønsket konsistens oppnås. Har man ikke kraft kan man bruke litt vann eller mer fløte.

Steking
Man steker posteien i en form som står i et vannbad midt i stekeovn på 175 grader. Jeg har brukt en brødform (dem må romme 1.5 liter) og muffinsbegre av aluminium (Biltema, ca 8 cm diameter og ca 4 cm høye). Det passer med 140 g røre i hvert beger. Man trenger da ni stykker. Om brødformen ikke har en overflate av teflon bør den smøres først. Med brødform har jeg normalt normalt stekt i ca én time. Med et steketermometer er det lettere. Leverposteien er ferdig når kjernen har en temperatur på 76 grader. Med muffinsbegre er det ikke så lett å plassere et termometer så jeg steker i 70 minutter med godt resultat. Det kan være greit å prøve med ett beger først.

Bruk steketermometer om du har

Bruk steketermometer om du har

Krydderblandingen kan varieres på mange måter etter bruk og ønsket styrke. Kryddersortene over er typiske for en juleleverpostei. Man kan ellers variere med f.eks. ferske urter, pepperfrukter osv.

Leverposteien kan utmerket fryses. Del den opp i passende porsjoner først og legg matpapir mellom stykkene. Det gjør det enklere å dele dem fra hverandre senere. Er posteien stekt i muffinsform er det greit å fryse den i formen.

Comments are closed.