Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Rabarbrapai med vaniljekrem

Wednesday Jul 18, 2012

Alle med rabarbra i hagen trenger oppskrifter på hva den kan brukes til. Rabargragrøt er en vanlig dessert, men det er grenser på hvor mange ganger man orker det hver sommer. En pai med rabarbra er en god måte å bruke den på. Paien må være ganske søt for å oppveie den syrlige smaken til rabarbraen.

Rabarbrapai

Rabarbrapai

Oppskriften passer til en paiform på 28 cm. Det er nok deig til å legge strimler på toppen.

Paideig
200 g smør. Helst usaltet
100 g melis
300 g hvetemel
1 egg (størrelse L)

Smør og melis smør blandes sammen til en jevn deig. Ha så i hvetemel og egg og rør videre til alt er jevnt. Ikke bruk hendene da deigen skal være så fast som mulig. Sett i kjøleskap i minst 30 minutter. Den kan godt stå en døgn om ønsket.

Vaniljekrem
2 dl helmelk. Ofte 1 dl til
0.75 dl fløte
50 g sukker
1 vaniljestang
0.5 dl helmelk
20 g maizena
2 eggeplommer

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp melk og fløte sammen med sukker, de halve vaniljestengene og vaniljefrøene. Rør ut sukker og sett til side. Bland så 0.5 dl melk og eggeplommene godt med maziena og hell blandingen i en bolle sammen med litt av vaniljesausen. Bland godt og ha så i resten av vaniljesausen, rør jevnt og varm opp alt under nøye omrøring til sausen tykner. Sett til side og ha eventuelt i litt mer melk senere om kremen blir for tykk.

Rabrabraen må vaskes og renses

Rabrabraen må vaskes og renses

Rabarbra
300 g rabarbra
Vann
150 g sukker
1 hel kanelstang. Eller litt kanelpulver

Rens rabarbraen og del opp i biter som er 1.5-2 cm lange. Kok opp vann med sukker og kanelstang og ha i bitene. Kok forsiktig i to minutter slik at bitene blir møre men ikke løser seg opp. Hell av vann og skyll bitene i kaldt vann. Fordel dem deretter på en egnet plate. Om de ligger i en gryte vil de fort løse seg opp.

Sett stekeovn på 175 grader. Trykk ut deigen i formen og prikk den for at den ikke skal heve for mye. Forstek midt i ovn i ca 20 minutter. Fordel så vaniljekremen jevnt utover og trykk så mange rabarbrabiter i kremen som ønsket. Stek videre på 225 grader i ca 25 minutter midt i ovnen.

Serveres varm eller lunken. Rester kan fryses.

Comments are closed.