Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Pikekyss (marengstopper)

Wednesday Jun 17, 2009

Klassisk småkake som er så søt at navnet rettferdiggjøres. En glimrende måte å bruke opp eggehvite som blir tilovers fra andre retter.

Det er plass til minst 30 topper på en stekeplate

Det er plass til minst 30 topper på en stekeplate

3 eggehviter. Jeg bruker størrelse L
2 dl / 180 g sukker

Tips: Bruk kjøleskapskalde hviter og pisk så lenge sukkeret knaser om når man prøvesmaker. Sett på ovnen mens røren piskes og lag kakene med en gang. Jeg synes marengsen holder formen best i ovnen da. Om man må steke i to omganger er min erfaring at kakene i den andre omgangen flyter utover.

Eggehvite og halvparten av sukkeret has i en ren bolle. Verken bollen eller piskeredskapen må inneholde fettrester (f.eks. eggeplomme). Fett vil motvirke at eggehviten kan piskes stiv. Pisk hviten og sukkeret til et fast skum. Ha så i resten av sukkeret og pisk til marengsen er hvit og fast. Form ca en spiseskje marengs til topper som has på en stekeplate med bakepapir. Man kan gjerne bruke en kakesprøyte for å få til spiralformer osv. De hever lite eller ikke noe under steking så de kan settes ganske tett. Stek midt i stekeovn på 120 grader i 45-60 minutter. Tiden avhenger av hvor sprø man ønsker å ha dem. Jeg synes det er bra om de er litt myke inni og bruker ca 50 minutter. La kakene kjøle seg ned minst 10 minutter før de brukes.

Ferdig stekte marengstopper

Ferdig stekte marengstopper

Kakene kan utmerket fryses.

Comments are closed.