Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Iskrem med multer (for 3-4 personer)

Tuesday Nov 4, 2008


Bruk multer til pynt

Bruk multer til pynt


Oppskriften er mengdetilpasset iskremmaskin fra Kenwood

1 boks kremfløte (1/3 liter).
2 dl helmelk.
100 gram sukker.
4 eggeplommer (jeg foretrekker størrelse Large).
1 vaniljestang
1 dl multelikør (Lakka).
Multer og kokesjokolade til pynt.

Lag røren om morgenen. Nedkjølingen tar tid.

Pisk eggeplommer og sukker sammen til eggedosis. Bland med kremfløte og melk. Ha alt i en gryte og varm opp under omrøring til væsken når en temperatur på ca. 80 grader. Et elektronisk steke-termometer er en god hjelp. Røren skal ikke koke da den ellers kan skille seg. La røren tykne litt slik an man få en hinne på sleiven man rører med. Snitt vaniljestangen i to, skrap ut innholdet, og ha det og stengene i røren. Kjøl røren ned. Først i vannbad og dernest i kjøleskap. Ha i likøren og bland godt før røren settes i kjøleskap. Likøren kan med fordel kjøles ned på forhånd. Røren kan også settes i fryser mot slutten får å gjøre det enda raskere å bruke iskremmaskinen.

Ta ut vaniljestengene når røren har blitt kald nok (fordelaktig med så kald røre som mulig fordi det er begrenset kuldekapasitet i iskremmaskinen) og hell røren iskremmaskinen og la maskinen gå så lenge som ønskelig/mulig. Ofte 45-60 minutter. Har røren stått i fryser først kan 10-15 minutter være nok. Isen kan settes i fryser etterpå om man vil ha den enda stivere. Ha for eksempel isen i porsjonsformer man kan dunke den ut av senere. Eventuelt kan man sprøyte den i glass med en gang.

Multene brukes som dekorasjon. Jeg har prøvet å ha dem i selve isen, men opplevde at de frøs og ble veldig harde da isen ble spist. Sjokoladen smeltes og sprøytes i ulike former på stekepapir. Dette legges i fryser noen minutter (eller dagen) før isen pyntes. Stekepapiret kan med fordel ha ligget i fryser før man sprøyter på sjokoladen.

Comments are closed.