Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Surdeigsstarter med eple

Sunday Dec 4, 2022

En surdeigstarter kan holdes i live i årevis om man passer på å vedlikeholde den. Min rekord er 18 måneder så jeg må starte en ny en gang i blant. Det tar noen dager å gjøre klargjøre starteren og etter det trenger den ettersyn ca en gang i uken.

Jeg starter med kun fin sammalt rug, men etterhvert i prosessen bruker jeg halvparten hvetemel og halvparten fin sammalt rug. Normalt bruker jeg helt vanlig mel, ikke økologiske varianter (det kan være en fordel noen ganger for å få god fart i melkesyrebakteriene) da jeg synes det går greit uten når jeg bruker epler fra hagen.

Dag 1: Riv et halv eple med skall. Bland med 100 g fin sammalt rug og 150 g romtemperert vann. Ha alt på et rent glass med lokk og la stå i romtemperatur.

Dag 2: Rør blndingen godt og la stå med lokk på nytt.

Dag 3: Melkesyrebakteriene skal nå jobbe og man bør se litt tegn bobler i røren. Bland 100 g fin sammalt rug og 150 g romtemperert vann, ha i glasset og bland alt.

Dag 4: På dette steget trenger man normalt bare bruke endel av starteren som er i gang for å fortsette. I en nytt glass blander jeg 50 g starter, 50 g fin sammalt rugmel og 80 g romtemperert vann.

Dag 5: Jeg går nå over til å tilsette hvetemel i røren. 30 g starter, 50 g hvetemel, 50 g fin sammalt rug og 130 g romtemperert vann (noen ganger syes jeg det er litt mye, så kanskje 110 g) blandes i et nytt glass.

Dag 5/6: Litt avh. av hvor fort prosessen går gjentar steget for dag 5 etter 12 timer eller etter en dag.

Starteren en nå klar til å brukes. Får å holde starteren i live kan man nå enten gjenta steget for dag 5 hvert døgn om man oppbevarer den i romtemperatur eller sette den i kjøleskap for lagring en uke før den vedlikeholdes. Når den skal i kjøleskap bruker jeg mer starter: 90 g gammel starter, 50 g hvetemel, 50 g fin sammalt rug og opp mot 130 g vann. Etter en uke gjentas dette.

Når jeg skal begynne en ny deig med starter fra kjøleskap starter jeg på steget for dag 5.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.