Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Rognebærgelé

Monday Sep 9, 2019

Jeg har rogn i hagen så da blir det for dumt å ikke lage gelé om det er mye. Bærene er lette å finne i skog og mark også.

Nok til både fugler og mennesker

Nok til både fugler og mennesker

1500 g renset bær uten kvister
500 g epler i grove biter. Gjerne grønne, men jeg tar det jeg har
Vann så det rekker over bær og epler i kjele. Jeg bruker 1.6 liter
1 kanelstang
1 ts muskatblomme
600 g sukker. Kanskje mer
Fruktpektin (certo). Så mye som trenges for å få gelé. Jeg har brukt 30 g

Begynn med å rense bær. Jeg plukker før frost så jeg pleier å gi bærene en natt i fryseren. Det er ikke nødvendig, men smaken blir noe mindre bitter. Han så bærene i en kjele med epler og vann.

Vannet skal dekke bærene

Vannet skal dekke bærene

Kok opp og småkok i minst 30 minutter. Jeg koker med lokk. Bærene må bli møre og safte seg. Sil så saften fra bærene med egnet redskap. Man kan bruke en fin sil, kjøkkenhåndklede eller f.eks. et eget sileredskap. Jeg presser ikke bærene i det hele tatt under separasjonen, men lar det renne av seg i minst én time.

La det sile fra seg en times tid

La det sile fra seg en times tid

Hell deretter væsken tilbake i kjelen og varm opp. Tilsett kanelstang og muskatblomme. Rør deretter inn sukker og la det småkoke i 30 minutter. Jeg har lokk over nå også. Mengden sukker kan variere. Det kan godt hende 600 g er for lite avh. av smak og bruk. Smak på væsken og tilpass. Mot slutten tar jeg geléprøven: Hell en teskje væske på en tallerken og, når den har kjølt seg litt ned, trekk en finger igjennom. Om væsken ikke renner sammen igjen bør den kunne lage stiv nok gelé. Jeg tilfører pektin i porsjoner á 15 g og tar en prøve helt til det er passe. Småkok i ett minutt etter at pektinen er tilført. Man kan også, om det ikke blir god nok gelé i glassene, helle alt tilbake i en kjele, varme opp og tilføre mer pektin ved et senere tidspunkt.

Små glass er ofte praktisk

Små glass er ofte praktisk

Hell væsken på steriliserte glass og lagre mørkt og kjølig. Som alltid pleier jeg å bruke ganske små glass. Det er mer praktisk enn å måtte åpne et svært glass som man kanskje vil bruke lang tid på å bruke opp.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.