Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Kransekake (18 ringer)

Tuesday Nov 18, 2008

Festkaken over alle festkaker.

Klar til å bli spist

Klar til å bli spist

Marsipan
850 g mandler. Kjøp litt mer, se under
650 g melis
5 ss hvetemel
140 g eggehvite, kanskje litt mer

1000 g mandler er nok til 18 ringer og ca 35 strenger á 10 cm. De andre ingrediensene må økes tilsvarende.

Det skal være 1.25x mer mandler enn melis.

Melisglasur
250 g (4 dl) melis. Man trenger ofte litt mer
1 eggehvite
2 ts sitronsaft

Marsipanen lages av 425 g skåldede og 425 g mandler med skinn. Vekten reduseres noe når man skålder mandlene. Noe svinn blir det også når man kverner mandlene. Beregn derfor litt mer enn oppskriften sier. Mal mandlene en gang med mandelkvern og bland med melis og mel. Mal en gang til. Tilfør upiskete eggehviter og elt deigen godt. Sett en kjele over svak varme og varm deigen under elting til den blir så varm at du nesten brenner fingrene. Dette frigjør mandelolje som gjør deigen smidigere. Ikke la deigen svi i bunnen. Deigen kan nå stå i minst to døgn pakket i plastfolie.

Enkelt å lage jevne ringer med kjøttkvern

Enkelt å lage jevne ringer med kjøttkvern

Deigen holder til litt mer enn 18 ringer. Greit med litt i reserve. Form ringer med kjøttkvern og stek på 175 grader nederst i ovnen til ringene begynner å få farge. 9-11 minutter. Det er mulig man trenger mer tid. I en annen ovn jeg bruker er de ikke ferdige før etter 13 minutter. Kjøl ned i fryser med en gang. Ha en halv rå potet i boksen med ringene. Den avgir fuktighet. Jeg har melisglasur på kaken en dag før den skal spises, men det kan gjøres på forhånd og fryses etterpå også (la den fryse ned med en gang uansett).

Lagre ringene i fryser

Lagre ringene i fryser

Comments are closed.