Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Lussekatter (32 stk julegriser)

Sunday Nov 16, 2008

Den 13. desember er det en type bolle som gjelder. Best blir det om man bruker safran for å få den rette smaken. Lager man bollene kvelden før holder de seg bra om man legger de i en plastpose.

Lussekatter

Lussekatter

Bruk safran! Gurkemeie gir ikke mer en gule boller. En gang i året må man ta seg råd til å lage ekte saker. Safran gir en fantastisk farge og ikke minst en smak og lukt som er helt unik. Safrantrådene bør knuses lett i en morter før de blandes i gjærvæsken. Da blir det mer farge og smak.

1.2-1.4 kg hvetemel, start med 1.2 kg
170 g sukker
0.5 ts salt
1 g safran eller 0.75 ts gurkemeie
50 g fersk gjær
6.5 dl helmelk
200 g smør
1 egg

1 egg til pensling
Rosiner til pynt

Bland mel, sukker og salt i en bolle. Bruker man gurkemeie kan den has rett i det tørre. Smelt smør, ha i melk og varm opp til væsken holder 38-39 grader. Ha i safranen og rør den ut. Bland i egget. Bland i gjæren. Hell gjærvæsken i det tørre og kna i noen minutter. Jeg synes deigen godt kan være litt klissen når den settes til heving – den trenger ikke slippe underlaget helt.

Lussekatter

Ulike måter å forme bollene

Hev i ca en time (dobbel størrelse), del i 32 emner til julegris (se figur), trill ut en fingertykk pølse, litt tynnere i endene, på ca 30 cm og form bollen. For at det skal være lett å forme bollen så kan det være lurt å rulle pølsen i bittelitt hvetemel etter at den er rullet ut til riktig lengde. Trykk i en rosin i hvert sneglehus og hev på nytt ca en time. Det bør ikke være mer enn ni boller pr brett. Etter heving bør man forsiktig trykke ned rosiner som er blitt presset ut av deigen for at de ikke skal falle av under steking. Treskaftet til en fin pensel passer godt til dette.

Pensle med egg og stek midt i ovnen på 225 grader i 7-10 minutter. Steketiden avhenger av ovn, følg med etter 5-6 minutter.

Comments are closed.