Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Blåbærsaft

Sunday Aug 16, 2015

I gode blåbærår er det lett å ta litt av blandt blåbærtuene og komme hjem med flere bøtter blåbær. Å lage syltetøy, fryse ned eller annet blir ofte litt i meste laget så da er det en god løsning å lage saft av bærene. Jeg bruker en saftkoker til å lage saft. Synes det er enklest slik. Den koster ikke all verden og varer en mannsalder.

Ferdig tappet saft

Ferdig tappet saft

Rens bærene for det verste av blad og grener som har fulgt med. De små stilkene som ofte sitter fast å selve bæret trenger man ikke å fjerne. Skyll bærene i vann etterpå.

1 kg blåbær
150 g sukker
1 flaske a 0.7 liter pr kg bær til å lagre saften.

Legg flasker og korker i stekeovn på 120-150 grader for å sterilisere dem. Eventuelt kan de kokes i vann.

Legg bær og sukker lagvis

Legg bær og sukker lagvis

Legg bær og sukker lagvis i kjelen. Min har akkurat plass til fem kg bær og tilhørende sukker. Sett på varmen og begynn å tappe rett på flaskene så snart det er nok saft. Flaskene tas ut av den varme ovnen først når de trenges. Jeg damper bærene i ca 90 minutter. Pass på at kjelen under ikke tørrkoker.

Saften har en meget sterk farge

Saften har en meget sterk farge

Blåbærsaft har en veldig sterk farge. Jobb konsentrert og ha noe å tørke opp med lett tilgjengelig. Jeg ville ikke ha jobbet med dette på en kjøkkenbenk av eik eller lignende. Dekk den isåfall til først med noe passende.

Lagre flaskene kjølig og mørkt. Jeg blander normalt ut 1 del saft med 2 deler vann når saften skal drikkes.

Comments are closed.