Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Ribbesylte

Monday Dec 16, 2013

Om man ikke får nok ribbe på julaften så kan man bruke ribbe for å lage pålegg også. Himmelsk godt, mektig og mettende. Et stykke inneholder sikkert nok kalorier til å holde en gående en dag eller tre. Iallfall føles det slik. Klassisk tilbehør til lefse sammen med god sennep og rødbeter. Eventuelt ganske enkelt som pålegg til julefrokosten.

Ferdig sylte. Kraftkost

Ferdig sylte. Kraftkost

Oppskriften under passer til en brødform som rommer ca 1.4 liter.

Ribbe
Jeg bruker en tynnribbe av svin på ca 2.2-2.4 kg. Jeg foretrekker et stykke der svoren ikke er rutet opp da det dermed er lettere å løsne den i pene stykker etter at ribben har trukket ferdig. Men, det går å bruke rutet også om man bare får tak i det.

Krydderblanding
7 ts gelatinpulver
2.25 ts ingefær
2.25 ts pepper
1.5 ts nellik
1.5 ts allehånde
1.5 ss salt

Fjern beina først

Fjern beina først

Begynn med å skjære vekk eventuelle bein fra ribben. Varm opp vann og la ribben putre i ca 2.5 timer under lokk.

Ribben må trekke i opptil 2.5 timer

Ribben må trekke i opptil 2.5 timer

Ha den så ut på et passende arbeidsbord og skjær svoren forsiktig vekk. Eventuelt kan noe av fettet samles for seg og blandes med kjøttet. Del kjøttet opp i små stykker og slinter. Kjøttet skal senere presses sammen med gelatin så delene må ikke være for tykke. Man kan også skjære tynne stykker.

Bland sammen krydderet og gelatinen.

Kle en brødform med plast og legg i svoren først med hudsiden ned. Deretter skal kjøttstykkene i. Dryss krydderblandingen i hele tiden mellom svoren og kjøttstykkene.

Fordél krydderblanding jevnt utover mellom lagene

Fordél krydderblanding jevnt utover mellom lagene

Kle plasten over og sett hele massen under trykk. Jeg bruker en syltepresse, men man kan ganske enkelt bruke noe som veier fire kilo. Om massen ikke når opp til kanten av brødformen så må må finne frem noen trestykker for å bygge i høyden først.

Bygg opp med noen trestykker om nødvendig

Bygg opp med noen trestykker om nødvendig

La formen stå kjølig, jeg setter den i kjelleren i ca 10-12 grader i minst ett døgn. Som oftest blir det to eller så mye som tre døgn før jeg tar den opp. Jeg deler den deretter opp i passende stykker og fryser ned.

Comments are closed.