Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Meisebolle (2.3 kg)

Thursday Oct 18, 2012

Dette er for en gangs skyld ikke mat for mennesker, men for fuglene i hagen. Meiseboller kan man kjøpe over alt, men kvaliteten er så som så. Harskt fett er kjennetegnet. De lukter ikke godt. Denne oppskriften bruker ingredienser ment for mennesker så i prinsippet er vel dette en stor energibar, men la fuglene ha den i fred.

Denne meisebollen varer en stund

Denne meisebollen varer en stund

Det må ikke være noe salt eller harske matvarer i ingrediensene. Ikke salte nøtter!

125 g rosiner
375 g solsikkefrø uten skall
375 g lettkokte havregryn. Ikke alt med en gang. Start med 200 g
200 g kokosmasse
175 g lettknuste nøtter. Hasselnøtter og mandler er bra
1 kg Flott- eller Delfiafett. Vegetabilsk fett uten salt
Litt sesamfrø og linfrø om du har

Man trenger en bøtte som rommer 2.3 liter, pinner og sterk snor.

Meisebollen henges opp i pinner som senkes ned i bollen

Meisebollen henges opp i pinner som senkes ned i bollen

Klargjør pinnen eller pinnene først. Pass på å ha lang nok snor slik at bollen kan henges opp i disse. Man kan bruke en pinne og knyte fast snoren. Jeg foretrekker et kryss slik at snoren ikke trenger å knytes samt at det hele blir litt sterkere.

Det tørre blandet. Det smaker godt

Det tørre blandet. Det smaker godt

Bland alt det tørre godt. Smelt fettet i en gryte. Det skal ikke varmes noe utover at det smelter. Ha pinnen i bøtten med snorene hengende over kanten. Hell så det tørre og fettet vekselvis i bøtten og bland godt hele tiden. Tilslutt må pinnen med snoren trykkes ned mot bunnen i bøtten om den har beveget seg. Dette kan ta litt tid da det er en ganske tykk masse så det er best å prøve å holde den på plass heøe tiden mens man fyller på. Sett så til kjøling. Pass på at snoren er sentrert mot senter av bøtten når fettet stivner. Jeg lar bøtten stå litt kjølig først og tilslutt i kjøleskapet. Totalt lar jeg bøtten kjøle seg av i ca ett døgn. Ha så bøtten i varmt vannbad i noen sekunder og lirk ut meisebollen.

Comments are closed.