Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Helstekt kylling

Thursday Feb 9, 2012

Har man laget denne kyllingretten en gang så vil man aldri kjøpe en ferdigvarmet kylling eller broiler igjen. Oppskriften er hentet fra nettstedet ordentligmat.no. Jeg kan ikke basere meg på en nettside for en oppskrift, med mindre jeg kontrollerer den selv, så her er den gjengitt slik jeg lager den.

Ferdigstekt. Ikke spar på salt, pepper og krydder

Ferdigstekt. Ikke spar på salt, pepper og krydder

Det er i det hele latterlig enkelt å lage dette. Det eneste man må investere i er litt tid og planlegging. I tillegg skader det ikke å kjøpe en kylling av god kvalitet.

Ingredienser
1 kylling på 1.3-1.5 kg
Salt. Jeg bruker maldonsalt
Nykvernet pepper
Rosmarin eller annet krydder man liker

Oppbunnet og klargjort til steking

Oppbunnet og klargjort til steking

Ta ut kyllingen av kjøleskapet (eller fryseren) slik at den holder romtemperatur når den skal stekes. Fra kjøleskap tar det fort fem timer. Skyll den grundig og tørk den grundig etterpå. Huden skal være på. Den blir sprø etter stekingen. Bind opp bein og vinger med mathyssing. Det finnes mange nettvideoer som viser hvordan det gjøres. Poenget er å få bein og vinger inn mot kroppen for å sikre jevn steking. Ha godt med salt og pepper rundt hele kyllingen og litt inni. Legg i langpanne og stek nederst i stekeovn på 230 grader i 50-60 minutter (dette er riktig om kyllingen holder romtemperatur når man starter). Litt avhengig av ovn kan den plasseres litt høyere opp mot slutten. Bruk gjerne steketermometer. Som for all kylling skal temperaturen nå 68 grader før kjøttet er ferdig. Hell fettet som har samlet seg i langpannen i en kopp og bland med krydder. Hell eller pensle dette så over kyllingen. Kyllingen skal så hvile i 15 minutter før den serveres.

Stekte grønnsaker
Ovnsstekte grønnsaker passer veldig godt til denne retten. Bruk det du har, f.eks.

Gulrøtter i stenger
Løk i båter
Hele hvitløkfedd med skall
Persillerot i stenger
Pastinakk i stenger
Sellerirot i stenger

Nøytral olje
Salt
Pepper

Grønnsaker klare til steking

Grønnsaker klare til steking

Ha alle kuttete grønnsaker i en plastpose. Hell i salt, pepper og olje og bland godt. Ha så alt på en stekeplate slik at de ikke dekker for hverandre og stek midt i stekeovn på 225 grader i ca 20 minutter. Sjekk mot slutten – de skal bli litt brune i toppen. Grønnsakene får en flott søtlig smak. Dette er slik jeg liker gulrøtter best.

Servér med ris om ønskelig. Jeg pleier ofte å ha litt karri i risen når den kokes opp.

Rester kan fryses. Skrog og smårester bør ikke kastes. Det lager man kyllingkraft av senere.

Comments are closed.