Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Julepølse (ca 2 meter)

Tuesday Jan 3, 2012

Jeg liker rå pølser til jul. Altså rå inntil de varmes opp med juleribben. Dette er ikke så lett å få tak i lenger siden slakterne forsvinner og gode ferskkjøttdisker i butikker minsker. Lager man sine egne pølser så vet man nøyaktig hva de består av. Det er ikke alltid like lett å finne ut av med fabrikkpølser. For å lage pølsene må man ha en kjøttkvern med hullskiver og pølsetut til tykke pølser og en kjøkkenmaskin med kniver som finmaler farsen.

Ferdige rå pølser

Ferdige rå pølser

Ingredienser
700 g svinekjøtt, gjerne kvernet, med 23% fett
300 g storfekjøtt, gjerne kvernet, med 14% fett
300 g spekk (svineflesk) uten svor
32 g salt
120 g potetmel
5.4 dl melk. Jeg bruker helmelk
4 g malt muskatnøtt
4 g malt hvitt pepper

Innpakning
Oksetarm (kroktarm). Regn med i overkant av to meter
mathyssing

Svinetarm kan fryses, så det er ikke noe problem å anskaffe dette i godt tid før pølsene lages. Jeg regner ca en meter oksetarm pr kg farse.

Jeg har alltid kjøpt kjøttet ferdigmalt da fettprosenten stemmer med det jeg kan kjøpe. Om kjøttet og/eller spekket er helt, må det kvernes. Kvern en gang med ca 4 mm hullskive. Ha alt kjøttet i en kjøkkenmaskin med en roterende kniv (eller del i to og gjør alt i to omganger). Ha i saltet og bland godt. Kjøttet skal tilslutt bli en farse, men det trenger ikke bli slikt med en gang når man bare blander kjøttet. Ha så i omtrent halvparten av melken og deretter alt av potetmel og krydder. Kjør videre i kjøkkenmaskinen. Massen vil nå ligne mer på en farse. Tilsett så resten av melken og kjør videre til alt er blandet.

Tre pølseskinnet på pølsetuten og kjør farsen igjennom kjøttkvernen. Jeg synes det er praktisk med pølser som er ca 30 cm lange. For hver lengde tvinnes tarmen og knytes hardt igjen to ganger etter hverandre med omtrent en cm glippe. Da kan man klippe pølsene fra hverandre senere. Man må selvfølgelig knyte en knute i starten og slutten også.

Jeg dypfryser pølsene rå. De kan også trekkes i varmt vann (pølsene må ikke koke, da sprekker de) i ca 20 minutter først. Skal de serveres med svineribbe, legges opptinte rå pølser i langpannen sammen med ribben og ribbefettet i ca 20 minutter. Jeg snur pølsene en gang.

Pølsene kan også trekkes. De kan da enten spises med en gang eller fryses. Opptinte pølser kan da bare varmes opp i vann eller stekes.

Oppskriften er inspirert av boken “Den store pølseboka” (ISBN 978-82-02-28996-6)

Comments are closed.