Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Brun saus med oksefond (ca 6 dl)

Monday Aug 29, 2011

Dette er min beste brune saus. Den tar lengre tid å lage enn brun saus fra pose, men om man lager den mens poteter kokes opp så blir man lett ferdig i tide. Jeg bruker oksefond i denne sausen, men har man annen kjøttkraft kan det selvfølgelig brukes. Det går også å bruke buljongterninger, men prøv med oksefond om mulig.

Ferdig saus etter av fløten er rørt inn

Ferdig saus etter av fløten er rørt inn

Klarnet smør

120 g smør gir ca 100 g klarnet smør.

Klarnet smør

Klarnet smør

Fargen til sausen kommer av brunet stekt mel. Jeg bruker ikke sukkerkulør. For å få en brun farge må man steke på høy temperatur. Bruker man vanlig smør vil den lett svi seg. Det er melkeproteinene i smøret som svis. For å unngå dette bruker man klarnet smør. Ha smør i en kjele som såvidt smelter smøret. Du vil se at det danner seg et hvitt lag i bunnen av kjelen. Dette er melkeproteinene. Bruk en skje eller hell av det klare laget og la det hvite ligge igjen. Rens om nødvendig med en fin sil.

Sausen

0.5 finkuttet løk
nøytral olje
40 g klarnet smør
40 g hvetemel
6 dl væske. Jeg bruker 2 dl oksefond og resten vann
0.5 ts salt
0.25 ts pepper
1 skive geitost
1-2 ts utynnet solbærsaft, eller litt moste tyttebær
1-2 ss fløte

Oksefonden jeg normalt bruker

Oksefonden jeg normalt bruker

Stek først løken på svak varme til den blir blank. Sett til siden. Ha det klarnete smøret i en tykkbunnet kjele og sett på varmen. Straks det begynner å boble helles melet i og røres godt inn. Temperaturen er høy så fargen vil snart bli brun. Det tar ca ett minutt for meg. Hell så gradvis i væsken og rør godt ut for å fjerne klumper. Sett ned varmen og la det putre i 3-4 minutter under omrøring. Ha så salt og pepper i og smak til. Tilsett geitost, solbærsaft og fløte. Tilslutt har man i den stekte løken og blander godt.

Melet er ferdigbrunet i smøret

Melet er ferdigbrunet i smøret

Sausen kan man nå bruke til f.eks. å varme opp kjøttboller eller ha som tilsetning ved siden av andre retter. Jeg fryser rester av denne sausen. Imidlertid er det som oftest lite igjen å fryse.

Comments are closed.