Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Jerngrytebrød med gresskarkjerner

Tuesday May 24, 2011

Gresskarkjerner gjør seg godt i brød. Både i brødet og som pynt. Det ser pent ut og det smaker godt. Dette brødet er ganske fint siden det inneholder såpass mye siktet hvetemel, men havregrynene gjør det saftig også. Det holder seg en uke etter baking. Jeg pleier å ha det i plast etter 2-3 dager for at skorpen ikke skal blir for stiv. Før det holder det å pakke brødet inn i et kjøkkenhåndklede.

Stort brød ferdig stekt og avkjølt

Stort brød ferdig stekt og avkjølt

Middels
400 g hvetemel
100 g fint sammalt hvetemel eller fint sammalt rugmel
50 g havregryn (evnt. 30 g helkorn hvete og 20 g havregryn)
50 g gresskarkjerner
10 g salt
425 g vann
En liten klinkekule fersk gjær. . Eventuelt 1 ts tørrgjær.

Stor (passer til Römertopf-formen under)
660 g hvetemel
165 g fint sammalt hvetemel eller fint sammalt rugmel
80 g havregryn (evnt. 50 g helkorn hvete og 30 g havregryn)
80 g gresskarkjerner
16 g salt
700 g vann
En liten klinkekule fersk gjær. Eventuelt 1 ts tørrgjær.

Bland alt det tørre. Gni ut gjæren i kaldt vann og rør væsken sammen med det tørre. Fest plast over bollen og hev i 11-15 timer. Enda lenger om man bruker mindre gjær. Hevetiden er noe man må prøve seg frem til selv. Med mengden over er 11 timer nok for både middels og stor deig. Hell så deigen (den skal være løs) ut av bollen og vend den lett 4-5 ganger. Hev på nytt på et veldig godt melet bakepapir i to timer. Sett bollen over. Enda enklere blir det om man vender deigen 4-5 ganger inne i bollen og lar den heve på nytt der. Mindre søl som må vaskes opp senere.

Still stekeovn på 250 grader og sett inn jerngryten med lokk. Når 250 grader er nådd tar man (forsiktig) ut gryten og heller i deigen. Den trenger ikke ligge helt symmetrisk i gryten. Pynt med gresskarkjerner. Stek så under lokk i 30 minutter på 250 grader og deretter i 15 minutter uten lokk på 210 grader.

Hell brødet ut av gryten straks det er ferdigstekt

Hell brødet ut av gryten straks det er ferdigstekt

Sett brødet til avkjøling på en rist og dekk med et håndklede når temperaturen har avtatt.

Römertopf
Jeg bruker en form som rommer i overkant av 2.5 liter. Bruker man en Römertopf leirgryte må man passe på å legge leirgryten i vann i minst 15 minutter før den skal brukes. Den settes på samme måte som jerngryten inn i ovnen når denne skrus på. Det er en fordel å bruke bakepapir fordi deigen lett setter seg godt fast i leirformen. Jeg bruker teflonbasert nonstick belegg som tåler 260 grader kjøpt på Clas Ohlson som jeg har klippet til for å passe leirgryten. Jeg steker den store deigen i 40 minutter på 250 grader med lokk og deretter 15 minutter på 210 grader uten.

En Römertopf (leirgryte med lokk) går fint å bruke. Det bør ligge bakepapir i bunnen.

En Römertopf (leirgryte med lokk) går fint å bruke. Det bør ligge bakepapir i bunnen.

Comments are closed.