Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Ertestuing (6 personer)

Sunday Oct 10, 2010

Da jeg var liten var spytterør det eneste jeg brukte tørkede erter til. Utmerket ammunisjon. Man kan lage ertestuing også. Det er vel derfor det selges pakker med tørkede erter i matbutikker og ikke leketøysbutikker.

Nylaget. Fortsatt litt i tynneste laget

Nylaget. Fortsatt litt i tynneste laget

Man kan med fordel lage stuingen en god stund før den skal spises. Den vil tykne om den får stå og hvile. Beregn om mulig to timer hvile etter at den er ferdig. Da synes jeg resultatet blir aller best.

500 g (en pakke) tørkede grønne erter.
45 g (3 ss) smør eventuelt matolje
3 ss hvetemel
2 ts salt
2 ts sukker
1 ts pepper
litt muskatpulver

Legg ertene i rikelig vann natten over. Ca 18 timer passer bra. Hell så av alt vannet og ha ertene i en gryte med 1.5 liter vann. Kok på svak varme (la det boble forsiktig) i en time og 45 minutter under lokk. Stek smøret, bland i hvetemelet og sped på med litt av vannet fra gryten. Når melblandingen er tynn nok til enkelt å kunne bli rørt ut i gryten has alt i og røres godt inn. Ha så i salt, sukker, pepper og muskat og smak eventuelt til med mer om nødvendig. Jeg lar alt boble videre i ca 30 minutter etter dette. Total koketid pleier altså å bli bortimot to timer og 30 minutter. I tillegg kommer eventuell hviletid.

Rester kan utmerket fryses.

Comments are closed.