Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Plommelikør

Saturday Sep 4, 2010

Dette er en fin julelikør. Jeg lager den normalt med røde opalplommer slik at den får en fin farge, men man kan godt bruke gule plommer også. Smaken blir tilnærmet den samme.

Dag 1. Glasset rommer tre liter

Dag 1. Glasset rommer tre liter

Oppskriften passer til et glass som rommer to liter

Ingredienser
850 g rensete plommer uten stein
600 g (7 dl) sukker
1 flaske (7 dl) ukrydret 60% brennevin
2 vaniljestenger
7 knuste plommesteiner

Dag 1
Plommene må renses og steinene fjernes. Skjær nøye rundt hele plommen inn til steinen. Fra kvisten til spissen og tilbake. Vri så hver plommehalvdel fra hverandre og pirk ut steinen fra den halvdelen der steinen sitter igjen. Dette er lettest med store og litt faste plommer.

Plommesteinene skal skjæres ut

Plommesteinene skal skjæres ut

Legg plommene i glasset. Hell i sukker. Splitt vaniljestengene og skrap ut frøene og ha så frøene og stengene i glasset. Hell i 6 dl brennevin. Knus plommesteinene med en hammer (legg steinene i en pose først) og ha de sammen med 1 dl brennevin i et lite tett glass.

Den første uken
La glasset stå i kjøkkenet. Vend på glasset en gang hver dag slik at sukkeret løses opp. Når det er løst opp, det tar en snau uke, settes glasset kjølig og mørkt.

Dag 20
Sil plommesteinblandingen og hell brennevinet i det store glasset.

Dag 110
Det er snart jul om dag 1 var ca 1. september. Sil innholdet, eller endel av det, og ha det på passende flasker eller tilsvarende. Man kan med fordel la det man ikke skal bruke stå videre i glasset med plommene. Likøren blir bare bedre og bedre med tiden. La flasken stå ca en uke for at den skal klarne seg om det er tid nok for det. Om ønskelig kan likøren tynnes ut med litt vann. Eventuelt med sukkerlake om den trenger mer sødme.

Plommene er nå helt nydelige. Ofte rynkete som svisker og alle knallsterke. Bruk dem f.eks. som tilbehør til iskrem eller bare pisket krem. Jeg antar, jeg har ikke prøvet selv, at å varme dem forsiktig opp til iskrem burde bli veldig bra. Plommene kan godt lagres videre. Ha dem isåfall i et tett glass og dekk dem med litt plommelikør. Jeg har lagret slike i mer enn ett år uten problemer. De blir egentlig bare bedre og bedre.

Dag 120
Nå er lov å nippe i veg.

Comments are closed.