Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Blomkålsuppe (3 pers)

Sunday Aug 22, 2010

Om det var en grønnsak jeg absolutt ikke kunne få i meg da jeg var liten så var det blomkål. Det ble for mange middager med frossen grønnsaksblanding. Jeg er helt sikker på at jeg hadde godtatt blomkålsuppe fra dag 1. Man trenger en drøy halvtime på å lage denne suppen så det er ikke mye jobb å snakke om.

Jeg bruker hele kålen. Buketter, stilker og bladene.

Jeg bruker hele kålen. Buketter, stilker og bladene.

1 stor blomkål i buketter og biter
0.5 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
2 terninger grønsakbuljong
1.5 dl melk
2 eggeplommer
3 ss hvetemel
0.5 ts muskat
litt fløte om man har
salt og pepper
litt gressløk, fersk eller tørket
nøytral olje til steking

6 bacon-skiver i biter

Skyll blomkålen godt. Del bukettene i mindre deler. Noen skal brukes hele så pass på at de ser passende ut. Jeg bruker de grønne bladene og “stammen” inne i kålen, så de deles også opp i mindre biter. Ha alt i en gryte og dekk med vann og kok på svak varme under lokk til alt er mørt. Det tar ca ti minutter etter at vannet begynner å koke. Ha kålbitene og bladene over i en bolle. Velg ut noen fine buketter som skal brukes hele i suppen. Legg de til side. Bruk vannet som basis for buljongen. Tilfør mer vann eller hell noe av slik at det er en liter. Løs terningene opp i dette vannet.

Mens kålen koker stekes løken blank i litt olje. Den skal ikke bli brun. Ha i hvitløken helt mot slutten.

Hell så løk, kålbiter, blader og buljong i en blender og kjør alt til en fin masse uten biter. Hell tilbake i gryten. Bland sammen melk, eggeplommer og hvetemel og hell i suppen. La suppen boble i noen minutter slik at den tyknes. Smak til med muskat, salt og pepper og eventuelt litt fløte.

Mens suppen tykner hakkes bacon-skivene i biter og stekes sprø.

Servér med hele blomkålbuketter og bacon i suppen. Pynt med gressløk og ha passede brød ved siden av.

Rester av suppen kan utmerket fryses så det kan være en fordel å lage mye når man først er i gang.

Comments are closed.