Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Landbrød med oliven og valnøtter (3 brød)

Monday Jan 11, 2010

Dette er et brød man må sette av tre-kvart døgn for å lage. Man jobber selvfølgelig ikke hele tiden med det – stort sett står brøddeigen på en lunt sted og hever for seg selv. Det brukes lite gjær så deigen trenger lang hevetid, men det gjør smaken mye bedre.

Passer bra til god ost

Passer bra til god ost

Tradisjonell metode med elting og knaing

1 kg hvetemel. Ha litt mer i reserve
220 g rugmel
3 ts salt
9 dl vann
2 ss honning
7 gram fersk gjær
120 g sorte oliven uten kjerne. Enklest med ferdig kuttede på glass
120 g valnøtter i biter

Bland det tørre. Varm opp vann og løs opp honning og gjær i det. Hell så alt over det tørre og kna deigen sammen. Den vil normalt være ganske klissete. La deigen stå i 15 minutter og kna den deretter i ca 25 minutter – dvs kna i to minutter, vent fem minutter og kna igjen inntil det har gått 25 minutter. Ha eventuelt i mer hvetemel mot slutten om deigen fortsatt er for klissete. Husk at deig med rugmel alltid er mer klissete enn deig med bare hvetemel så se det an. Deretter:

– Hev i fem timer (under plast)
– Slå deigen ned
– Hev i åtte timer (under plast)
– Slå deigen ned og del i tre
– Hev i to timer (under plast)
– Slå ned og ha i oliven og valnøtter og form runde brød på stekeplate
– Hev i tre timer (under håndklede for at skorpen skal bli sprø)

Snitt grunne kutt i toppen av brødet med skarp kniv eller barberblad, dryss rugmel over. Ikke bruke hvetemel da den vil svi seg. Stek midt i stekeovn på 220 grader i ca 45 minutter. Avkjøl på rist. Brødene kan utmerket fryses.

Uten elting og knaing

Stekt i jerngryte uten elting

Stekt i jerngryte uten elting

Dette brødet kan med fordel lages som en jerngrytebrød. Altså uten knaing og elting. Det blir virkelig godt. Anbefalt! Jeg halverer da oppskriften og lager ett brød.

500 g hvetemel
110 g rugmel
1.5 ts salt
4.7 dl vann (77% av melvekten)
1 ss honning
en klinkekule fersk gjær
60 g sorte oliven uten kjerne. Enklest med ferdig kuttede på glass
60 g valnøtter i biter

Bland det tørre i en bolle. Løs opp honning i litt av vannet og gjæren i resten. Vannet skal ikke oppvarmes. Hell væsken i bollen det tørre og bland godt. Sett under plast i tolv timer. Ha så i oliven og valnøtter, bland godt og la stå under plast i to timer til. Sett ovn på 250 grader med jerngryten i. Når 250 er nådd, heller man deigen i gryten, strør på litt rugmel. Man kan også ha litt med i gryten før deigen helles i. Stek i 30 minutter med lokket på. Deretter reduseres varmen til 210 grader og man steker videre i 15 minutter uten lokk. Ta brødet ut av ovnen og hell det ut av gryten. Kjøl ned på brett.

Comments are closed.