Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Marsipan

Wednesday Sep 16, 2009

Marsipan kan lages på mange måter. Den kan spises som den er eller fargelegges etter ønske og behov.

Det må være mandler i marsipan

Det må være mandler i marsipan

Mandelmel
Mandelmel finnes i all marsipan. Den lages ved å først å skolde mandler i kokende vann, tørke dem (1-2 dager bør man regne med), og tilslutt male dem med mandelkvern 2-3 ganger. De mandelkvernene jeg har brukt klarer ikke å male alt til mel, så sikt resultatet til slutt. De små kulene som blir igjen kan brukes i kakebunner og i andre retter der man trenger grovhakkete mandler. Jeg regner med ca 20% mer hele mandler enn ferdig mel.

Råmarsipan
250 g mandelmel
250 g melis
0.5 ts tragant. Kan sløyfes
Eggehvite (*)

* Min erfaring er at man trenger ca 17-18 g eggehvite til 200 g tørr blanding.

Lag mandelmel som beskrevet over, kvern mel, melis og tragant sammen siste gang. Det bør være like mye mandler som melis. Dette jukses det mye med i ferdig marsipan som kjøpes i butikken. Sukker er mye billigere enn mandler. Tragant er et gummistoff som gir en smidigere deig. Kna inn eggehvite til deigen blir god å arbeide med. Vær forsiktig med eggehviten. Det blir fort for mye. Ferdig marsipan må oppbevares godt innpakket for at den skal holde på fuktigheten. Den holder seg greit i en drøy uke i kjøleskap.

Råmarsipan med eplesirup
250 g mandelmel
0.5 dl eplesirup
2 ss honning
1-2 ss konjakk, Cointreau eller tilsvarende

Lag mandelmel som beskrevet over. Bland og kna inn sirup, honning og alkohol. Ikke ta alt med en gang. Det er ikke sikkert man trenger alt. Ferdig marsipan må oppbevares godt innpakket for at den skal holde på fuktigheten.

Comments are closed.