Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Vaniljeekstrakt

Tuesday Sep 8, 2009

Man må ikke forveksle vaniljeekstrakt og vaniljeessens. Vaniljeekstrakt er laget av ekte vanilje, mens vaniljeessens kan være basert på vanillin eller smak som blir trukket ut fra knuste vaniljebelger. Begge typer har sine bruksområder og kan byttes om hverandre, men vaniljeessensen er mye mer konsentrert så man kan ikke bytte fra den ene til den andre uten å forandre mengden en oppskrift angir.

Vaniljebønner klare til bruk

Vaniljebønner klare til bruk

Det er ikke lett å få tak i vaniljeekstrakt i Norge, men dette kan man enkelt lage selv. Oppskriften under gir mye ekstrakt. Det er ikke noe problem å halvere oppskriften. Regelen for god vaniljeekstrakt er 30 g bønner pr 2.5 dl alkohol. Alkoholen må ikke være for sterk eller for svak. En styrke på 40% er nær ideelt.

6-8 vaniljebønner av god kvalitet, sjekk vekten
2.5 dl nøytral 40% vodka
2 ts honning eller mørk rom om ønskelig

Dag 1
Del vaniljebønnene på langs. Skrap ut frøene. og kutt opp bønnene i mindre biter. Hell alkohol på en flaske og ha bønnene i og press dem ned i spriten. Sett på kork og la stå mørkt og relativt kjølig. En tildekket krok i kjøkkenet går. Kjeller er bra.

Dag 1-70
Rist flasken med jevne mellomrom. Et par ganger i uken holder.

Dag 70 (8-10 uker senere)
Nå kan ekstraktet brukes. Etterfyll isåfall med vodka.

Dag 70-180 (10-25 uker senere)
Fortsett å riste en gang iblant, men ikke nødvendig å gjøre det så ofte.

Dag 180
Jo lenger det står dess mer smak blir det i ekstraktet. Ha om ønskelig i honning eller rom for å gi en søtere ettersmak og hell på små flasker. Man kan godt ha en ny bønne i hver av disse flaskene for å gjøre smaken enda sterkere over tid.

Ferdig ekstrakt holder i mange år i tette flasker. Man kan også helle på mer vodka etter som man bruker av ekstraktet om man har en bønne i. Rist alltid godt om man har på mer og før bruk.

Comments are closed.