Velprøvede oppskrifter |

Mat vi aldri blir lei av. Online kokebok for heimen

Ripslikør

Tuesday Aug 25, 2009

I mange hager finnes det en eller flere ripsbusker. Får de nok vann i løpet av sommeren er ofte det største problemet at de er svært produktive. Det går grense for hvor mye rips man orker å spise til dessert. Da kan man lage ripslikør. Det er mye sukker i denne likøren da bærene er vel syrlige.

Rips så langt øyet ser (omtrent)

Rips så langt øyet ser (omtrent)

Oppskrift som krever drøye 1.5 liter lagringskapasitet.

500 g rips
750 g sukker
1 flaske (7 dl) ukrydret 60% brennevin
1 vaniljestang
1 appelsin.

Man kan bruke svakere brennevin. Noen bruker vodka, men jeg foretrekker å bruke brennevin med nøytral smak for lettere å kunne påvirke smaken selv. Ønsker man å endre smaken til slutt kan man justere likøren med vann, sukkerlake og/eller sprit for å få den slik man vil.

Dag 1
Rens bær og skyll dem. Skyll appelsinen godt og skjær av det ytterste skallet i tynne strimler. Bruk f.eks. en ostehøvel. Snitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha bær, appelsinskall, vaniljefrø og vaniljestengene i et passende glass (eller fordel på flere glass). Hell sukker over og ha tilslutt brennevin over det hele. Forsegl glasset godt. Glasset skal nå stå lyst i romtemperatur i opptil to måneder. I begynnelsen snur man glasset opp ned og rister litt en gang om dagen for å hjelpe til med å løse opp sukkeret.

Brennevin og bær etter én dag

Brennevin og bær etter én dag

Dag 60
Sil likøren og smak eventuelt til med sukkerlake. Likøren has på egnete flasker eller samme glass og settes mørkt og kjølig i to måneder til.

Dag 120
Nå er det snart jul, så da tar man opp likøren og smaker på den i forsiktige doser. Det er sterke saker om man ikke har hatt i vann eller sukkerlake.

Sukkerlake
Kok opp dobbelt så mye vann som sukker. Ha i sukkeret og la det koke til sukkeret er oppløst. Kjøl av før det has i likøren. For 1 liter vann kan man også ha i 1 ts sitronsyre. Dette vil forhindre sukkeret å krystallisere seg om man ønsker å oppbevare laken kjøleskap en tid. Ha isåfall laken på steriliserte glass.

Comments are closed.